Acutake Lightroll Keyboard - srolujte si klávesnici a vyražte na cesty

Recenze (autor Jan Cholt) - Nejen často cestující majitelé notebooků ocení mobilní klávesnici plných rozměrů se standardním rozložením kláves. Nevadí jí vlhkost, prach ani písek, pracuje tiše a dokonce je i podsvícená. Přitom stojí jen pár stovek.


Konzervativní klasik nedá na staré dobré klávesnice dopustit a nejraději by zůstal u svého letitého modelu. Nejspíš prožil několik upgradů počítače, ale oblíbená klávesnice mu dělá společnost dál. Doba notebooků a módních výstřelků však klasikům nepřeje. Z pohledu klávesnice platí, že takřka co notebook, to originál. Z různých důvodů se mění také rozložení stolních klávesnic a navíc jejich transport s notebookem není praktický. Samozřejmě jen za předpokladu, že ji nemůžete srolovat a přihodit do brašny.

Rozbalení
Klávesnice je tak tenká, jak to jen jde, což znamená rovné zápěstí při psaní a nejsou třeba ani odkládací plochy pro dlaně. Na první pohled je zachováno klasické rozložení. Brzy však přijedete na to, že samotné klávesy jsou menší a při psaní je nutné být preciznější. Velký mezerník je nahrazen dvojicí menších kvůli problémům při detekci stisku a snazšímu rolování. Klávesy Ctrl jsou také menší a v dolní řadě najdete ještě dvě neoznačené klávesy bez funkce. Úplná klasika se tedy nekoná.
Kontrolky Num Lock, Caps Lock a Scroll Lock jsou na pravé straně, kde se nachází také elektronika. Červená barva jejich podsvícení trochu ruší. Podsvícení celé klávesnice budí mnohem lepší dojem. Světle modrá barva světla neobtěžuje, popisky samotných kláves jsou dobře viditelné, intenzita je rovnoměrná a práce v úplné tmě pohodlná. V prodeji je také černá varianta Darkroll bez podsvícení, která je o 300 Kč s DPH levnější.

Mechanicky
Základním materiálem je ohebný a zdravotně nezávadný silikon, který nepouští a ani nenasákne
žádnou kapalinu. Klávesnici lze umýt vodou, alkoholem či desinfikovat. Pracovat můžete ve vlhkém či přímo mokrém prostředí a nevadí ani prach a písek. Rovněž se nemusíte bát pádu z výšky ani polití nápoji všeho druhu. Klávesnici vadí pouze příliš silný stisk, lámání a samozřejmě také ostré předměty. Podle výrobce by měla vydržet milion stisků.
Při psaní je tichá, ale nikoliv neslyšitelná. Přece jen i gumové klávesy vydávají zvuky. Zapnuté podsvícení svým tichým vrčením asociuje zářivku. Acutake srolujete do 14 cm vysokého válečku o průměru zhruba 7 cm a můžete vyrazit do terénu. Hmotnost lehce přes 300 g není špatná.

Píše jako blesk... sem tam uhodí
Na gumovou klávesnici je třeba si zvyknout. Nelze na ní psát příliš rychle a píšete-li všemi deseti, raději na ni zapomeňte. Pocit při stisku kláves není tak gumový nebo houbovitý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Na mezerník si budete zvykat déle, stejně jako na prázdnou klávesu na místě obvyklého Alt. Všechny zmíněné neduhy však nebrání každodennímu používání.
Acutake přitahuje svým povrchem prach a drobky víc než běžné plastové klávesnice. Smetí nejde snadno sfouknout a mnohem jednodušší je zajít k umyvadlu a vše spláchnout. Klávesnice se uplatní jako cestovní doplněk k notebooku, také všude tam, kde existují vyšší nároky na hygienu (např. nemocnice, školy, speciální provozy) a rovněž tehdy, když pracujete často v exteriéru. Dobře poslouží také v prašných provozech jako odolná alternativa ke svým běžným kolegyním. Pochvalu si zaslouží rovněž cena, která není přemrštěná a odpovídá tomu, co Acutake nabízí.

FAKTA
Acutake Lightroll Keyboard - klávesnice
Počet kláves: 111 + 3 přepínače
Podsvícení: ano
Rozhraní: USB, PS/2 (pomocí redukce)
Obsah balení: klávesnice, redukce USB - PS/2, návod
Rozměry (š x v x h): 495 x 15 x 140 mm.
Hmotnost: 305 g
Cena: 653 Kč (bez DPH 549 Kč)

HODNOCENÍ
Pro: Do každého prostředí, omyvatelnost, přenositelnost.
Proti: Citlivější na preciznost psaní, nestandardní dolní řada kláves, rezervy v podsvícení.
Hodnocení: 70 %
Kontakt: TNTrade, spol. s r. o., tel. 495 800 720, www.tntrade.cz

Připraveno pro magazín Click! 9-10/2008.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

naprosto super

jen> levá část pravého shiftu nefachá ,ALT si funguje podle nálady a Enter mačká i +