Televize DVB-T v mobilu LG KB770

Zpráva - Během listopadu se v obchodech objeví už druhý mobilní telefon s možností příjmu digitálního pozemního televizního vysílání standardu DVB-T. Stejně jako první model HB620T pochází z dílen LG, ale na rozdíl od něj má velký 3" dotykový displej a řadí se tak mezi další epigony Apple iPhone.

LG KB770 má širokoúhlý displej s rozlišením 240 x 400 bodů a dokáže zobrazit až 262 000 barev. Nemá pohybové čidlo jako iPhone, takže otočení obrazu je závislé na konkrétní funkci či aplikaci (televizi musíte sledovat naležato) nebo je v některých případech možné ruční přepínání (např. při psaní SMS).
Kromě tria GSM sítí (900, 1800 a 1900 MHz) jsou podporovány také 3G sítě UMTS včetně rychlých dat HSDPA (nechybí samozřejmě ani GPRS a EDGE). Z dalších rozhraní je k dispozici USB a Bluetooth 2.0 včetně stereoprofilu A2DP.
Telefon má interní paměť 100 MB rozšiřitelnou paměťovými kartami microSD až do 8 GB. Kromě standardních funkcí poslouží také jako přehrávač MP3 a videa ve formátech MPEG-4, DivX a Xvid.
Při rozměrech 108 x 54 x 13 mm je LG jen o chlup silnější než Samsung SGH-i900 Omnia nebo Apple iPhone 3G. je však skoro o centimetr nižší než oba konkurenti a spolu se Samsungem také užší než iPhone. Hmotnost 109 g je nejnižší z trojice (Samsung 125 g a iPhone 3G 133 g).
Výrobce udává výdrž v pohotovostním režimu až 300 hodin nebo čtyřhodinovou dobu hovoru. Cena by se měla pohybovat kolem 9.000 Kč s DPH.

Dotykové ovládání v praxi
Předprodukční vzorek telefonu jsme měli krátce v rukou při jeho představení minulý týden. Dotykové ovládání funguje dobře, stejně jako u iPhone se obejdete bez stylusu a první dojem při psaní SMS zpráv byl rovněž pozitivní. LG integrovalo snad všechny myslitelné možnosti vkládání, takže si můžete vybrat z dotykové verze klasických numerických tlačítek, QWERTY klávesnice nápadně podobné té v iPhonu (dojde k přepnutí do horizontálního zobrazení) nebo kreslit písmena prstem na displej.
Obsluha menu a vůbec všech funkcí je promyšlená, dotyková tlačítka jsou dostatečně velká a celé rozhraní je velmi podobné tomu ve starším modelu LG Viewty. Odezva na dotyk je rychlá, jen je třeba si zvyknout na nutnost trochu většího tlaku na displej než je tomu u i iPhonu. Ovládání je celkově lepší než u přístrojů s operačním systémem Windows Mobile.


Obrázek o praktickém fungování telefonu si můžete udělat z videa serveru www.areamobile.de, které je dostupné na YouTube.

Televize
Představení telefonu probíhalo u Vltavy, nedaleko Čechova mostu, kde byla kvalita obrazu všech tuzemských programů výborná. Přístroj je vybavený poměrně dlouhou výsuvnou a naklápěcí anténou a při pohybu po místnosti či otáčení nedocházelo k výpadkům signálu. LG samozřejmě podporuje také EPG a správně zobrazuje znaky s českou diakritikou.
Vzhledem k podpoře standardu DVB-T, který je určen pro stacionární příjem televizního vysílání, lze předpokládat, že při jízdě například v městské hromadné dopravě nebude přehrávání zcela plynulé, kvůli přechodům mezi vysílači nebo husté zástavbě. S ohledem na pokrytí Prahy signálem DVB-T by zde ale nemuselo docházet k zásadním problémům, ale nezbývá než počkat na první testy finálních přístrojů.
Při sledování se obraz automaticky otočí na ležato a vyplňuje celou plochu širokoúhlého displeje. To platí pokud je vysílání širokoúhlé, v opačném případě jsou vidět černé okraje a proporce obrazu zůstavají zachované.
Podle výrobce by měl akumulátor zvládnout televizní produkci po dobu 2 - 3 hodin, což dává naději na zhruba jednodenní výdrž telefonu (sledování televize cestou do práce, využívání telefonních funkcí během dne a televize cestou z práce). Přístroj neumí televizní vysílání nahrávat (dokáže jen ukládat statické snímky) a neposlouží ani jako kapesní set-top box pro příjem televize na počítači.

Co si myslíme
Vzhledem k přešlapování kolem standardu DVB-H, který je pro mobilní příjem digitálního televizního vysílání přímo určený, může být představení telefonu s podporou DVB-T a poměrně velkým displejem trefou do černého. Je jasné, že za cenu kolem devíti tisíc korun nepůjde o masovou záležitost, i když prodejům může pomoci předvánoční období. Je pravděpodobné, že cena za několik měsíců o něco klesne.
První dojem z předprodukčních vzorků byl velmi dobrý a pokud bude příjem v Praze (a později snad i v dalších lokalitách) stejně kvalitní jako na místě kde probíhalo představení, bude KB770 opravdovou televizí na cesty.


První postřehy, video a fotografie přinesla také MobilMania.

Žádné komentáře: