Vodafone naděluje Internet do mobilu

Zpráva - Od 6. listopadu 2008 si mohou noví i stávající zákazníci mobilního operátora Vodafone aktivovat až šestkrát rychlejší připojení k Internetu z mobilního telefonu na půl roku zdarma. Poté zaplatí 177 Kč s DPH za měsíc (FUP 100 MB) nebo 17 Kč s DPH za den (FUP 5 MB).

K lítosti mnoha uživatelů neoznámil Vodafone na své tiskové konferenci 5. listopadu spuštění sítě třetí generace s nadstavbou HSDPA, ale jen zlevnění připojení k Internetu spolu se zrychlením načítání webových stránek a jejich optimalizací ro displeje mobilních telefonů.

Zrychlení a optimalizace
Budete-li přistupovat k Internetu ze svého mobilního telefonu prostřednictvím Vodafone Live, měli byste podle tvrzení operátora pocítit až šestinásobné zrychlení načítání stránek. To je způsobené jejich optimalizací před tím než si je stáhnete (tzv. rendering). Stránky obsahující fotografie a grafiku by se proto měly načítat rychleji než dříve (neboť dostanete jen data pro displej konkrétního telefonu), zatímco rychlost stažení čistě textového webu bude zřejmě obdobná. Řešení funguje podobně jako například v Javovém prohlížeči Opera Mini.
Před načtením stránky dojde také k optimalizaci a rozkladu stránky tak, aby byl displej telefonu využit co nejefektivněji. Stiskem tlačítka však bude možné zobrazit náhled plnohodnotné stránky a snadno vybrat sekci, kterou potřebujete.

Historie, záložky a vyhledávání
Portál Vodafone Live nově obsahuje možnost snadného uložení oblíbených stránek, prohlížení historie a rovněž snadné vyhledávání z titulní stránky. Tlačítka pro přístup k těmto funkcím jsou dostupná v záhlaví a zápatí prohlížené stránky.

Fungování a limity
Abyste využili všechny nabízené výhody, je nutné používat pro připojení k Internetu z mobilního telefonu nastavení pro WAP (APN wap). Internet samozřejmě můžete za stejnou cenu využívat také z jiného prohlížeče (Opera Mini) nebo prostřednictvím Javových aplikací (Skype, Jimm, Google Maps a další). Pookud chcete nadále využívat nastavení pro Internet (APN internet), platí všechny popsané výhody a ceny, kromě zrychleného načítání.
Pomocí mobilu lze na Internet přistupovat také z notebooku, o kterém platí totéž. Zde však rychle narazíte na omezení v podobě FUP (fair use policy). V případě Internetu do mobilu na měsíc je limit 100 MB, pro variantu na den pak 5 MB. Dojde-li k překročení FUP, rychlost bude snížena na 16 kb/s.

Ceny
Nabídka obsahuje tarify Internet v mobilu na den za 17 Kč s DPH, který lze aktivovat na 24 hodin jednou nebo opakovaně. O začátku a konci používání je uživatel informován SMS zprávou Hodí se především pro ty, kdo potřebují přistupovat k Internetu nárazově.
Pokud potřebujete mobilní internet více než 10 dní v měsíci, vyplatí se druhý tarif - Internet v mobilu na měsíc. Stojí 177 Kč s DPH měsíčně a při aktivaci do 31. ledna 2009 ho můžete používat šest měsíců zdarma. Sedm dní před ukončením bezplatného období budete
informováni SMS zprávou a můžete tarif zrušit, změnit nebo pokračovat v placené variantě. Načtení úvodní stránky Vodafone Live přitom není zpoplatněno. Při připojení ze zahraničí bude účtován standardní datový roaming, ale výhodou zůstává stále fungující optimalizace a tedy rychlejší načítání stránek.

Aktivace
O aktivaci služby může požádat jakýkoliv stávající nebo nový zákazník prostřednictvím internetové a mobilní samoobsluhy nebo telefonního operátora. Obě samoobsluhy se však od 6. listopadu do doby publikování této zprávy potýkaly s velkými problémy a službu bylo možné spolehlivě aktivovat pouze přes telefonního operátora. Proto jsme také neměli možnost novinky v praxi vyzkoušet.
Oba nové tarify lze používat k jakýmkoliv hlasovým tarifům a v nabídce nadále zůstávají také starší datové tarify (Připojení na stálo,
Připojení na skok nebo Připojení na dlouho).

Co si myslíme
Vodafone konečně pochopil, že při absenci 3G sítě musí konkurovat alespoň cenou. Telefónica, T-Mobile i U:fon nějakou formou rychlý (cca 1 Mb/s) mobilní Internet nabízí a Vodafone chtěl po svých zákaznících doposud skoro stejné peníze za třetinovou rychlost (EDGE až 236 kb/s, Připojení na stálo za 650 Kč s DPH, FUP 3 GB). Radost trochu kalí FUP, znemožňující rozumnou práci na notebooku. V době velkých příloh, YouTube a sdílení fotografií je 100 MB měsíčně prostě málo. Na druhou stranu mohou zákazníci sítě za poměrně slušné peníze bezstarostně využívat prakticky na jakémkoliv mobilním telefonu Skype, ICQ, Google Maps, ale také přístup k jízdním řádům, mobilnímu blogování nebo zprávám prostřednictvím RSS čtečky. Popularitu rychle získávají také mobilní onlinové hry.

Žádné komentáře: